Dimitri Roels

Administratief assistent

 

"De job zelf is heel afwisselend, zowel qua werkplaats, als qua takenpakket. Op deze manier leer je alle aspecten van de job kennen. "

 

 

Vertel ons over je job.

Mijn job bij de douane Zaventem bestaat uit twee aspecten:

  • Cargo: Op Brucargo bevinden zich alle bedrijven van de sector van internationaal transport. Ik open postpakketten en controleer op namaak. We kijken ook of de waarde van de factuur klopt met de waarde van het pakket. Bij het scanteam werken wij als mobiel team en opereren wij grotendeels op en rond de luchthaven en de cargo. Daar scannen wij grote pakketten luchtpost en controleren wij onder andere op drugs, namaakspullen of verboden cosmetica.  
  • Passagiersteam: Wij staan opgesteld aan de aankomsthal en daar controleren wij de bagage van reizigers. Wij controleren op drugs, verboden geneesmiddelen, namaak van o.a. sigaretten,… en de correcte aangifte van geld, goud, diamant, dure juwelen, enzovoort.

Werken voor je huidige werkgever. Is dat volgens jou een voordeel?

Je leert enorm bij over douanewetgeving en –procedures.  Zo kan je familie, vrienden, kennissen aansporen om ook het juiste te doen. De job zelf is heel afwisselend, zowel qua werkplaats, als qua takenpakket. Op deze manier leer je alle aspecten van de job kennen. Dat is voor mij een pluspunt. Er is ook een grote collegialiteit.  Met vragen kan je steeds terecht bij de collega’s voor hulp. Werken voor de FOD Financiën heeft voor mij dus zeker heel wat voordelen.

Welke selectieprocedure heb je doorlopen?

Via Selor schreef ik mij in voor de selectie “douanier voor de FOD Financiën”. Eerst waren er de computertesten, waar ik onder andere een postbakoefening moest doorlopen (Daar moet je zo goed mogelijk een fictieve agenda inplannen door afspraken te regelen binnen de beschikbare tijd). Na die testen volgde een interview waarin gepolst werd naar je vaardigheden, vorige werkervaring(en), jobinhoud en een paar praktische vragen in verband  met  Douane & Accijnzen.

Wat is de belangrijkste realisatie die je hebt verwezenlijkt tijdens je loopbaan bij de FOD Financiën?

Een belangrijke verwezenlijking is, om bij het passagiersteam op de luchthaven, zelf overtredingen vast te stellen en de papieren zelfstandig af te handelen. Bij een overtreding komt redelijk wat papierwerk en verschillende documenten aan te pas, waardoor het toch enige tijd vraagt vooraleer je deze onder de knie hebt. Ook hier kan je terug op de collega’s rekenen die steeds klaar staan voor bij te springen waar nodig.

Beschrijf hoe je dag er uit ziet in je huidige job?

Onze dag bij het passagiersteam begint met het groeten van de collega’s. Daarna gaan we na welke vluchten arriveren. Zo krijgen we een beeld van welke vluchten bepaalde risico’s inhouden. Een voorbeeld daarvan zijn de vluchten uit Zuid-Amerikaanse landen die een verhoogd risico inhouden voor drugssmokkel.  Soms kan je ook ingeschakeld worden in het mobiele team. Aan de aankomst voer je de hele dag controles uit op passagiers en handel je eventuele overtredingen af.