Jan De Clercq

Attaché

"De dienst ICT-Applications binnen FOD Financiën is een interessante werkomgeving gezien de diversiteit aan projecten, waarbij er verschillende talenten kunnen ontplooid worden."

 

Vertel ons over je job.

Momenteel ben ik bij FOD Financiën aan het werk als Application Designer. Als Application Designer ben ik verantwoordelijk voor het uitbouwen van een applicatie op basis van functionele analyses en gesprekken met de business. Vanuit deze analyse wordt een ontwerp van de applicatie gemaakt, waarbij de specificaties van het design worden vastgelegd. Als alle richtlijnen en regels vaststaan, wordt de applicatie ontwikkeld en getest. Om de affiniteit met het programmeren niet te verliezen, implementeer ik zelf nog een groot deel van de toepassing, zeg maar de ruggengraat van de applicatie.

Welk parcours heb je afgelegd voor je bij je huidige werkgever kwam?

Ik ben bijna rechtstreeks van de schoolbanken bij FOD Financiën terecht gekomen. Na een selectieprocedure kon ik aan de slag als ICT-Deskundige. Ik kon bijna onmiddellijk de verworven kennis uit mijn studies toepassen en mocht samen met enkele collega’s meehelpen aan een project dat net opgestart was. Dit was een bijzonder leerrijke ervaring waarbij ik heel veel heb opgestoken.

Werken voor je huidige werkgever, is dat volgens jou een voordeel?

De dienst ICT-Applications binnen FOD Financiën is een interessante werkomgeving gezien de diversiteit aan projecten, waarbij er verschillende talenten kunnen ontplooid worden. Verder heerst er een toffe werksfeer, de collega’s helpen elkaar graag waar het kan. Werken voor de overheid heeft volgens mij nog tal van andere voordelen zoals mogelijkheid tot telewerken, een interessante vakantieregeling, gratis openbaar vervoer voor woon-werkverkeer en werkzekerheid.

Welke selectieprocedures heb je doorlopen?

Ik heb eerst een algemene selectieprocedure doorlopen voor bachelors in de informatica bij Selor. Na een algemene ICT-proef kwam er een persoonlijk sollicitatiegesprek. Kort daarna kon ik beginnen als ICT-deskundige bij FOD Financiën. Na enkele jaren als ICT-deskundige gewerkt te hebben kreeg ik de mogelijkheid om te solliciteren voor de functie van Application Designer. Gezien de opgebouwde ervaring binnen FOD Financiën leek mij dit een juiste carrière stap. Voor deze functie was er eerst een algemeen examen met een postbakoefening en een test abstract redeneervermogen. Na een jaar stage en de daarbij horende eindverhandeling kon ik aan de uitdaging van de nieuwe job beginnen.