Kristof Jacobs

Attaché

Hoe is je eerste werkdag verlopen ? Is er een anekdote die je met ons wilt delen?

Mijn eerste werkdag is rustig verlopen. ’s Morgens moest ik mij eerst aanmelden bij ICT voor mijn informaticamateriaal. Vervolgens heb ik mij aangemeld op de dienst waar ik uiteindelijk zou starten. Daar werd ik onthaald door mijn baas en werd ik voorgesteld aan de collega’s. Nadien kreeg ik informatie over de werking van de dienst en over de inhoud van mijn functie en kreeg ik ten slotte een rondleiding in het gebouw. Tijdens de eerste dagen moeten er verder vooral heel wat zaken aangevraagd en in orde gebracht worden zoals de toegangsbadge, een telefoon en verbinding met het internet, de activatie van je account, de activatie van VPN…

Vertel ons eens over je werk.

Ik werk voor het Centrum van de Administratie Particulieren (Administratie der Directe Belastingen zoals dat voordien heette). Ik ben pas op 16 november 2015 gestart en ben dus volop bezig om mezelf in te werken en kennis te maken met de verschillende taken. Ik heb een managementondersteunende functie en het takenpakket is vrij gevarieerd. Ik ondersteun de centrumdirecteur op vlak van o.a. beleid en beheer. Ik maak analyses, rapporten en statistieken en ben daarnaast ook betrokken bij projectwerking en de samenwerking met de verschillende diensten binnen onze directie. Ik volg ook de opleiding personenbelasting zodat ik andere diensten zoals de front office, contact center… tijdelijk kan versterken indien nodig (bv. hulp bij het invullen van aangiftes…)."

Is het een voordeel om voor de FOD Financiën te werken?

Werken voor de federale overheid heeft meerdere voordelen, het belangrijkste voordeel is volgens mij het modern personeelsbeleid. De balans werk-privé is erg goed. Ik heb gekozen om te werken in een stelsel zonder tijdregistratie, daarbij wordt dus enkel gekeken naar de doelstellingen. Dit laat mij toe om mijn dagindeling grotendeels zelf te bepalen. Daarnaast mag je op onze dienst ook verschillende dagen van thuis uit werken waardoor je de tijd die je verliest in het verkeer veel nuttiger kan besteden. De FOD Financiën is de grootste overheidsdienst en dat maakt deze dienst extra interessant. Er zijn verschillende afdelingen en ontzettend veel functies binnen deze administratie. Via interne mobiliteit kan je eenvoudig op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging of doorgroeien naar een hogere functie.

Welke zijn je eerste indrukken na enkele weken/maanden werken bij de FOD Financiën? Welke heeft je (aangenaam) verrast?

De tijd van de collega's is voorbij... Ten dienste staan van de maatschappij, daar draait het nu om. Men wil resultaten halen op een zo efficiënt mogelijke manier en dat merk je hier goed. Specifiek binnen onze directie ben ik aangenaam verrast van de open manier van communiceren en de aandacht die wordt besteed aan de werknemers. In mijn eerste week werd een vergadering georganiseerd met de directie en verschillende nieuwkomers van verschillende diensten. Het was enerzijds de bedoeling om tijdens de vergadering onszelf voor te stellen, een kans om elkaar te leren kennen, en anderzijds om toe te lichten welke vaardigheden en kennis we bezitten, welke functies we momenteel uitoefenen en waar onze interesses liggen. We konden ook aangeven voor welke functies we een voorkeur hebben en of we eventueel zouden willen veranderen van functie.