Fiscalist Challenge: 517 keer bedankt!

Fiscalist Challenge: de finale

Wat een groot succes was onze Fiscalist Challenge! Deze eerste editie, georganiseerd in samenwerking met EditX, heeft 517 kandidaten op de been gebracht. Professionals, studenten en interne medewerkers konden er hun fiscale expertise op de proef stellen.

‘De formule was een groot succes.’ zegt Sarah Thauvoy, medeorganisator van het project. ‘Wij willen alle deelnemers en de 63 finalisten die op 24 november bijeenkwamen bedanken.’ Haar collega, Xavier Woitrin, is net zo opgetogen. ‘We zagen een geweldige finale met mooie prijzen voor de winnaars. En bovenal, de feedback was zeer positief.’

Genoeg om de twee collega's van de dienst P&O (Human Ressources) aan te moedigen het avontuur te herhalen? ‘We zijn al bezig met een nieuwe challenge voor 2022, maar waarschijnlijk over een ander onderwerp dan fiscaliteit.’ verklappen ze.

Met de diversiteit aan diensten en de talloze expertises die bij FOD Financiën aanwezig zijn, is er inderdaad geen gebrek aan onderwerpen. Wil je onze volgende challenge niet missen, bezoek dan regelmatig onze website!

 

Het podium van de editie van 2021:

Studenten

Professionals  

Interne medewerkers

1.       Florian Thonus

2.       Queenie Fontaine

3.       Pieter Stoefs

 

1.      Maxime Vermeesch

2.      Kristof Willekens

3.      Nicolas Van Caelenberghe

1.       Wim Anné

2.       Jeroen Malfroy

3.       Dennis Denaeyer

 

Fiscalist Challenge 2021: de winnaars aan het woord

 

Wij namen contact op met de drie winnaars, die hun ervaring met ons willen delen.

 

Maxime Vermeesch (professional) 
‘Ik ben deze uitdaging aangegaan zonder er echt over na te denken, en ik moet zeggen dat toen ik de vragen onder ogen kreeg en besefte hoe moeilijk het was, ik me afvroeg of mijn - waarschijnlijk rampzalige - resultaat voor iedereen zichtbaar zou zijn en welke negatieve gevolgen dit zou kunnen hebben voor mijn carrière en voor mijn positie in de geschillen tegen de Belgische staat! Het was niet geweldig, maar ik werd toch uitgenodigd voor de finale. De vragen waren ingewikkeld, er waren veel valstrikken ... maar wat een (aangename) verrassing toen ik hoorde dat ik in mijn categorie gewonnen had! Leuk feitje: ik ben gespecialiseerd in de aangifte van de vennootschapsbelasting (Venn.B), maar mijn enige foute antwoord tijdens de finale ging over de beperking van de intrestaftrek ... Ik heb er dus geleerd dat er nog werk aan de winkel is!’

 

Florian Thonus (student)
‘Ik hou heel erg van uitdagingen en toen ik vernam dat de FOD Financiën zijn eerste editie van de Fiscalist Challenge organiseerde, aarzelde ik geen seconde om mij in te schrijven en deel te nemen. Als student in de masteropleiding fiscaal recht aan de Universiteit van Luik heb ik deze uitdaging aangenomen als een echte test om mijn kennis op dit gebied te peilen. Ik vond de testen vrij goed georganiseerd. De verschillende delen van de wedstrijd gingen over de vier hoofdtakken van het fiscaal recht, namelijk IPP, BNI, VENB en BTW. Deze waren perfect in balans en persoonlijk vind ik dit een van de sterke punten van deze wedstrijd.  

Nog een leuk detail : de prijsuitreiking vond plaats op woensdag 24 november 's avonds. Het probleem was dat ik tegelijkertijd een btw-examen had ... Gelukkig had mijn professor begrip en hij stemde ermee in mijn examen te verplaatsen zodat ik aan deze langverwachte finale kon deelnemen ... Vooral omdat de organisatoren ons hadden verwend met een AperoBox waar we tijdens de prijsuitreiking konden van proeven. Ik moet wel toegeven dat ik ervan genoten heb!’

 

Wim Anné (intern)
‘15 vragen in 15 minuten. Dus er was geen sprake van lange uren zweten over belastingwetgeving! En in werkelijkheid leken die 15 minuten veel korter ... Tot mijn verbazing hoorde ik dat ik de finale had gehaald . Dus nog 15 minuten adrenaline tijdens de finale ... belasting en adrenaline kunnen wel degelijk samen gaan! Twee dagen later vernam ik dat ik de winnaar was onder de deelnemers van onze FOD. Dit was een grote verrassing, vooral omdat bleek dat de deelnemers gemiddeld 20 jaar jonger waren dan ik. Dus ervaring kan lonen! Na de prijsuitreiking vond ik het erg leuk om de andere deelnemers digitaal te ontmoeten in een workshop over “eerlijke belastingheffing”. Het was erg leuk om dit onderwerp op een gepassioneerde en gemotiveerde manier te bespreken, met respect voor elk standpunt.