FOD Financiën sluit het innovatief JAVA@FIN met succes af!

De FOD Financiën rekruteert continu verschillende IT profielen, waarvan een substantieel deel Java developers zijn. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt, doet de FOD Financiën beroep op verschillende sourcing kanalen om in deze behoeften te kunnen voorzien. Naast statutaire en contractuele aanwervingen (Rosetta) via Selor wordt eveneens ingezet op consultants en zogenaamde Egov contracten.

 

Met het project Java@FIN hebben de FOD Financiën en Egov de handen in elkaar geslagen om atypische profielen aan te trekken en intern met behulp van Switchfully (Cegeka) op te leiden tot Java developers. De selectie stond open voor alle profielen. De kandidaten werden geselecteerd op motivatie, aanleg en abstract redeneervermogen: drie belangrijke ingrediënten om te kunnen slagen in het project.

 

Vrijdag 20 december volgde een plechtige proclamatie van de 16 finalisten van het project Java@FIN, als bekroning van de intensieve opleiding van 4 maanden. Vanaf januari ’20 waaieren zij uit naar verschillende development teams waar ze als junior developer aan de slag gaan. Ze zullen intern verder opgevolgd worden door een peter of meter om het geleerde zo snel mogelijk in de praktijk te kunnen omzetten.

 

Bobette Devries: "Trots op mezelf" 

Hoe kwam u erachter dat de FOD Fin deze opleiding organiseerde?

Ik zag het via een advertentie op Facebook. Ik was al langer aan het zoeken naar gelijkaardige jobs.

Wist je iets over Java-ontwikkeling voordat je aan de opleiding begon?

Ik had al wat voorkennis. Ik heb avondschool gevolgd via Syntra en daarnaast heb ik mezelf ook veel aangeleerd, via Youtube en andere websites vind je veel informatie.

 Hoe is het traject verlopen?

Het was best zwaar. Als je niet gepassioneerd bent, zou het niet lukken om het te kunnen volhouden. Er waren ook veel ups en downs. Soms was het echt moeilijk, vooral de eerste twee maanden, maar gelukkig was er goede begeleiding. Als ik een vraag had, werd ik steeds goed geholpen.

Wat was de grootste uitdaging?

De grootste uitdaging voor mij was vooral de snelheid van de cursus. Vier maanden is heel kort, dus je moet ook echt thuis en in de weekends tijd maken om ermee bezig te zijn, soms ten koste van je privéleven. Dat vond ik wel een uitdaging.

Ik ben heel trots op mezelf. Vooral omdat het zo moeilijk was, ben ik nu heel fier dat het mij toch gelukt is. Hoewel het zwaar was, viel de laatste maand alles op z’n plek. Het project van de laatste weken gaf me het zelfvertrouwen dat ik een bijdrage kan leveren in een team. Ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt!