Yep, Douane & Accijnzen is op zoek naar kritische speurneuzen! 

JobDay Douane in de haven van Antwerpen (Linkeroever) op 18/02/2023

Hey, jij daar! Ben jij op zoek naar een boeiende en uitdagende job? Heb jij een diploma Hoger Secundair Onderwijs? Dan hebben wij goed nieuws voor jou! 

 

FOD Financiën werft maar liefst 50 douaniers aan voor de haven van Antwerpen.

Wist je dat de haven van Antwerpen de tweede grootste van Europa is, en dus superbelangrijk is voor de Europese markt? Om die te beschermen maken onze douaniers gebruik van verschillende technologische middelen in de strijd tegen fraude. Dit kan zowel gaan om fiscale fraude (goederen niet of verkeerd aangeven bijvoorbeeld sigarettensmokkel ... ) als om niet-fiscale fraude (verboden goederen smokkelen zoals drugs, wapens). 

De komende jaren voeren we deze strijd verder op en willen we 100 % van de risicocontainers die de Antwerpse haven binnenkomen controleren. Met behulp van scanapparatuur en artificiële intelligentie doorlichten we containers zonder deze te openen.  

Zie jij zo’n gevarieerde en maatschappelijk relevante job zitten? Lijkt een job bij de douane jou op het lijf geschreven? Hou jij van een combinatie van administratieve taken en werken op het terrein?

Wel, dat komt goed uit! Wij zijn namelijk op zoek naar nieuw talent voor onze eerstelijnscontrolediensten in de haven van Antwerpen (Beveren - Linkeroever). Daarom houden we:

 • Op 15 februari een online event waarbij enkele collega’s van de douane komen spreken en iemand van HR alle voordelen komt toelichten, specifiek voor de personeelsleden van onze Administratie Douane & Accijnzen (D&A). Dit zal live doorgaan vanuit De Noordster in Antwerpen tussen 17u00 en 19u00, met een Q&A tijdens het laatste (half)uur. 

 • Op 18 februari van 13u00 tot 16u00 een fysieke jobbeurs, in de Grensinspectiepost (GIP) Linkeroever. Hier komen douaniers wat meer uitleg geven over hun job zodat je al meteen kennis kan maken met een aantal van je nieuwe collega’s én krijg je een duidelijk beeld van wat de functie concreet inhoudt.
   

Jobbeurs DA


Q&A 

1.    Waar en wanneer vindt de jobbeurs plaats?   

Op zaterdag 18 februari van 13u00 tot 16u00, in de GIP in Antwerpen. Hieronder zie je hoe je op de jobbeurs geraakt. Wil je vooraf al eens een kijkje nemen waar onze douaniers zich bevinden? Duik dan in onze virtuele rondleiding.

GIP

 

1.    (Hoe) moet ik mij inschrijven voor de jobbeurs? 

Je kan je inschrijven voor onze fysieke jobbeurs via deze link. Kan je er niet bij zijn op 18/02? Geen probleem, dan kan je je hier inschrijven voor het online event op 15/02. 

 

2.    Welke profielen zoeken we? 

Wij zijn op zoek naar profielen met diploma Hoger Secundair Onderwijs (Niveau C): 

 • Er is geen ervaring vereist. Je hebt een diploma HSO (alle richtingen). 

 • Opgelet: het gaat hier om functies met wapendracht. Voor het uitoefenen van een van deze functies is het noodzakelijk een wapen te willen dragen en ook de noodzakelijke geschiktheid te hebben (medische screening, psychologische screening, veiligheidsscreening en met vrucht volgen van schietopleiding). 

 • In deze functie werk je in shiften zodat de dienst 24u/24u en 7 dagen op 7 kan verzekerd worden. Je ontvangt hiervoor een toelage boven op je maandwedde. 

 

3.    Waar zal ik werken? 

In de haven van Antwerpen: standplaats Beveren (Linkeroever).

 

4.    Ik wil solliciteren! Hoe doe ik dit? 

Je zal de jobaanbieding terugvinden via www.selor.be van 03/02 tot en met 27/02. 

Op de website van Selor maak je een account aan en vul je je cv in. Je schrijft je in voor een selectie waarna je cv wordt gescreend en er wordt gekeken of je aan de deelnemingsvoorwaarden voldoet. Als dat het geval is, word je uitgenodigd om deel te nemen aan een functiespecifieke screening. Deze bestaat uit een computerproef en een interview. Tips & tricks vind je terug op www.jobfin.be en op de website van Selor.    
  


5.    Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om te mogen solliciteren?      

Er is geen ervaring of specifieke afstudeerrichting vereist, enkel een diploma Hoger Secundair Onderwijs. FOD Financiën zal intern, in functie van je voorkennis, de nodige opleiding voorzien. 

Motivatie en gedragsgerichte competenties zijn heel belangrijk. Je kan gegevens gericht analyseren en informatie kritisch beoordelen. Ook goede mondelinge communicatieve vaardigheden zijn vereist voor deze functie. Daarnaast heb je de inzet, wil en ambitie om resultaten te boeken en verantwoordelijkheden op te nemen. Voor een volledige lijst van de competenties verwijzen we naar Selor.  

 

6.    Waarom werken voor de overheid? 

De vraag is eerder: waarom zou je níét werken voor de overheid? Werken bij onze FOD heeft zo zijn voordelen, zoals:  

 • Een gevarieerde en maatschappelijk relevante job; 

 • Aantrekkelijke financiële voorwaarden; 

 • Een goede work-lifebalance; 

 • Talrijke opleidingen; 

 • Een loopbaan in voortdurende ontwikkeling;

 • Doorgroeimogelijkheden; 

 • Werkzekerheid. 

 
7.    Waar kan ik terecht met verdere vragen? 


Volg ons zeker op Facebook, Instagram en LinkedIn om te zien waar we allemaal mee bezig zijn. 
Heb je een specifieke vraag? Stuur een mailtje naar employerbranding@minfin.fed.be en we antwoorden met plezier!