FOD Financiën wint de award voor de beste bachelorproef in accountancy-fiscaliteit van de Arteveldehogeschool.

Verdediging

De jaarlijkse award ging dit jaar naar de bachelorproef ‘Onderzoek naar verdienmodel en fiscaal regime van influencers’, intern begeleid door Mario Ryckaert. De studenten brachten het verdienmodel van influencers in kaart, onderzochten hoe buitenlandse administraties hiermee omgaan en bedachten een innovatieve aanpak om inkomstenstromen op te volgen. 

 

Dag Mario. Hoe ben je op het idee gekomen om studenten via bachelorproeven te betrekken bij onze organisatie? 

Het hoger onderwijs is voortdurend op zoek naar interessante onderwerpen voor bachelorproeven. Meestal reiken privébedrijven thema’s aan. Vier jaar geleden stelde de Arteveldehogeschool ons directiecomité de vraag om ook een onderzoek voor te leggen. Omdat ik al heel wat jaren samenwerk met hogescholen en universiteiten, is die vraag uiteindelijk bij mij terecht gekomen. Ik heb toen samengezeten met de directie van de Arteveldehogeschool om naar hun concrete wensen te luisteren. Hieruit is een samenwerking voortgevloeid die jaarlijks wordt verlengd.

 

Wat betekent die samenwerking voor ons? 

Als we nieuwe medewerkers willen aantrekken, moeten we zorgen voor een positief imago en contacten leggen met de buitenwereld. Dat vraagt veel lokaal engagement, maar we krijgen er ook veel van terug. 

Gent scoort bijvoorbeeld heel goed op het vlak van aanwervingen. Door de samenwerking lopen jonge talenten eens bij ons binnen. Ze ervaren dat FOD Financiën een innoverende organisatie is die meegaat met zijn tijd en een waaier aan opleidings- en carrièrekansen biedt. 

Bij de uitreiking waren ongeveer 2.000 mensen aanwezig. Die hebben allemaal gezien hoe wij de award in de wacht sleepten en zo de Big Four en andere grote accountancykantoren achter ons lieten. Dat is iets om trots op te zijn. 

Bovendien zijn de resultaten van de bachelorproef ook nuttig. De studenten onderzochten materie die voor ons nog nieuw en onbekend is. De dienst Tax Audit & Compliance Management (TACM) groepeert alle activiteiten over de aanpak van fiscale risico’s. Ze was mee vragende partij voor dit onderwerp en gaat met die nieuwe informatie aan de slag. 

Recent werd ik ook gecontacteerd door het Kabinet van Financiën. Zij hebben ook interesse in de innovatieve ideeën die in de bachelorproef naar voor werden gebracht. Een overleg staat ondertussen ingepland. Op die manier biedt dit project ook hier een meerwaarde.

 

Welke uitdagingen stelt het begeleiden van een bachelorproef? 

De grootste uitdaging is om telkens opnieuw een fiscaal interessant en actueel onderwerp aan te bieden. Ik bevraag hiervoor altijd de 300 medewerkers uit mijn centrum. Het beperkt aantal voorstellen dat ik ontvang illustreert de complexiteit om een vernieuwende business case of topic aan te leveren. 

Het is ook een uitdaging om relevante informatie te verzamelen en de studenten een netwerk aan te bieden. Zij verwachten dat je hen in de juiste richting stuurt. Vanuit de hogeschool is er wel praktische begeleiding, maar het inhoudelijke laten ze volledig aan ons over. 

De opdracht vergt dus ook een intellectuele investering. Ik heb niet zomaar op alle vragen een pasklaar antwoord. Daarom doe ik ook vaak een beroep op de controleteams van mijn eigen centrum of op andere experten binnen onze FOD. De samenwerking met de studenten is ook voor hen boeiend en leerrijk.

 

Ga je in de toekomst nog bachelorproeven begeleiden? 

Zeker! Momenteel is het nog even rustig, want de studenten werken maar gedurende een gedeelte van het academisch jaar aan de bachelorproef. In januari verwacht ik opnieuw een vraag van de coördinator van de Arteveldehogeschool om twee nieuwe onderwerpen aan te leveren. 

Het zou waardevol zijn als ook andere administraties de kans benutten om een onderwerp te laten uitspitten. Laat het mij gerust weten!

 

Klaar staan voor morgen. Yep, ook dit is FOD Financiën.

#ookditisfodfin